Nagy meglepetések derülhetnek ki, ha rákattintasz a "betegéletút" gombra.

Nemrég egy hivatalos ügyben az egészségügyi biztosításom ellenőrzésére volt szükségem online az Ügyfélkapun keresztül. Közben megláttam az OEP funkciójának a felületén egy úgynevezett 'betegéletút' nevű gombot, amelyet kíváncsian megnyomtam, mert érdekelt, hogy milyen egészségügyi szolgáltatások igénybevételét jegyzi az OEP a részemre.

Az ellátásokat a rendszer 2000-től jelzi. Az én listámon az első egy gyermekfogászati ellenőrzés volt, mivel az említett évben 14 éves voltam. Ez még belefért, talán voltam a gyermekfogászaton, de ami ezután következett a listán teljesen megdöbbentett.

2000 és 2007 között, amíg végig tanuló voltam és nem vettem igénybe a TB-vel fogorvosi ellátást, a nagyváros egyik legnépszerűbb fogorvosa az én adataimmal - amit a már említett középiskolai fogászati ellenőrzésen szerezhetett be - virtuálisan 32 fogat tömött be: 22 fogat amalgám töméssel, 10-et esztétikus töméssel. Ezenkívül polírozás, finírozás, fehérítés is van még a listámon úgy, hogy összesen csak 27 maradó fogam van jelenleg, amelyek már 29 éve lekopogom, elég jók. Belőlük csak négy tömött (NEM MIND A 32) - a saját magánfogorvosom által! -, amit bizonyítani is tudok az OEP felé egy szimpla röntgennel.

Felháborítónak tartom, hogy valakinek az adataival annak tudta nélkül visszaéljenek, főleg ilyen esetben, amikor valaki pénzt is szerez ebből az állam rovására. Igazából azért még nem lennék mérges, ha csak azt látom, hogy egy kórház egy sürgősségi ellátást vett igénybe utánam, mert valakit hirtelen TAJ-kártya hiányában nem tudtak ellátni, de az mégiscsak felháborító, hogy valaki éveken át, szinte minden hónapban betömte, polírozta és fehérítette képzeletben a fogaimat.

Szeretném, hogyha minél több emberhez időben eljutna az az információ, hogy a TAJ-kártya számával és személyes adatokkal az OEP és az Ügyfélkapu oldaláról is lekérdezhető ez a betegéletút, ami tételesen jegyzi a kapott és az állam által finanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat.

Hogy miért írom, hogy időben? Ugyanis az én esetem az OEP irányából már nem valószínű, hogy a fogaimról készült röntgenen kívül mással ellenőrizhető lenne. Az információim és az OEP által kiadott közlemények alapján az ilyen ügyek ellenőrzése csak 5 éven belül biztosított és az ügyem sajnos már több, mint 5 éve történt.

Hiába jogos a kérésem, hogy ellenőrizzék a lopott adatokkal dolgozó, jelenleg is aktívan praktizáló, magánrendelést végző fogorvost. Valószínűleg semmi hatása nem lesz már a panaszomnak, akkor is, ha a fogorvos pénzben nagyon is sokat vett el az államtól az adataimat felhasználva.

Ami számomra szomorú, hogy nem tudom, hogy ha egyszer mégis csak szükségem lesz TB által finanszírozott fogászati ellátásra, ha például idős leszek, akkor nem fognak-e azzal a kifogással élni az orvosok, hogy papíron már a nem létező fogaimat is betömték vagy túl sok ellátás fogászati ellátás van a nevemen. 

Javaslom mindenkinek, hogy rendszeresen figyelje a 'betegéletútját' és akkor időben észreveszi, hogy jogosulatlanul használták-e a kártyáját és a személyi adatait.
K. Sándor